Ingredienten: (4 pers.):
250 gr. bloem
3 gr. bakpoeder
5 gr. kaneel
2 1/2 gr. gemalen kruidnagel
2 gr. kardamom
1 gr. gemberpoeder
125 gr. boter
125 gr. bruine basterdsuiker
50 gr. schenkstroop
3 gram zout | Bereiding:
Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom.
Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 graden C, zodat alles is gesmolten. Schenk dit bij de bloemmassa. Roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat. Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven. Rol het deeg uit tot een lap van 1/2 cm dikte. Steek hieruit gelijkmatige mopjes, bijv. met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje. Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die midden in een matig verwarmde oven (ongeveer 180 graden). De
baktijd is ongeveer 16 minuten. Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen. |