Ingredienten: (4 pers.):
400 g groene erwten
2 middelgrote gesnipperde uien
2 dikke preien 1 bosje selderie
1 kleine selderieknol of 4 stengels bleekselderei
2 goed gewassen varkenspoten of krabbetjes
peper uit de molen
mespunt tijm
mespunt kruidnagelpoeder
1 klein laurierblad
zout
100 gr in kleine blokjes gesneden aardappel
1 rookworst (225gram)
stukje gerookt doorregenspek(150 gram)
aroma of boullionblokje
4-6 eetlepelsfijngehakte peterselie of selderie
belangrijk keukengerei:
stamper of mixer. | Bereiding:
groene erwten 8-12 uur laten weken. Breng anderhalve liter water aan de kook,voeg de erwten toe en roer tot het water weer kookt. Leg het deksel op de pan,neem de pan van het vuur en laat de erwten tenminste 8 uur weken. Breng de erwten in het weekwater met de uien onder af en toe roeren aan de kook. Maak de prei, de selderie, de selderieknoil of de selderijstengels schoon en snijd de groenten klein. Roer ze door de kokende erwten. Was de varkenspoten of krabbetjes met kokend water en doe ze met peper, de tijm. het laurierblad en het kruidnagelpoeder bij de erwten en groenten. Voeg daaraan nog een halve liter kokend water en twee eetlepels zout aan toe. Laat de erwten onder af en toe roeren, om aanbranden te voorkomen,op een laaggedraaide vlam of plaat bijna gaar worden. Doe dan de blokjes aardappel, de rookworst en het spek in de pan en laat de inhoud nog 15-20 minuten zacht door koken. Controleer of alle ingredienten gaar zijn. Neem de poten of krabbetjes, de worst, spek uit de soep. Roer goed, zodat een gebonden soep ontstaat of gebruik de staafmixer. Snijd het vlees van het been en doe het weer in de soep. Laat de rookworst schrikken onder de waterstraal en neem het vel van de worst snijd deze in plakjes en doe ze in de soep. Snijd het spek in dunne plakken en doe deze apart bij de soep met roggebrood of bruin brood. Proef de soep,voeg aroma of een boullionblokje toemet,naar smaak peper en zout. Roer tenslotte de peterselie door de soep. Eet smakelijk |