Nieuws   Zoeken 

Greta's everzwijngebraad met wildsaus {feestdagen}
Ingredienten: (4 pers.):
1 kg everzwijngebraad
6 sneetjes spek
jeneverbessen
tijm
laurier
peper en zout
boter
Wildsaus
200 gr grof gesneden wortel
selder en ui
1 koffielepel tomatenpuree
2 lepels rode bessengelei
5 dl Banyulwijn of rode porto
1 l wildfond [bokaal}
2 jeneverbessen
takje tijm en laurier
takje rozemarijn
peper en zout
klontjes ijskoude boter
boter voor in de ovenschotel
Bereiding:
Kruid het gebraad met peper, zout, tijm, laurier en bestrijk het gebraad met wat gesmolten boter. Leg 3 sneetjes spek in de ovenschotel, leg het gebraad erop en bedek met de andere 3 sneetjes spek. Plaats in de voorverwarmde oven van 200 graden en bak gedurende 60 a 70 minuten, overgiet regelmatig het gebraad met wat gesmolten boter. Alvorens het gebraad te versnijden laat je het zeker 10 minuten rusten onder folie, op die manier vermijd je dat al de sappen uit het vlees lopen bij het versnijden. Saus. Stoof de groenten aan in wat olijfolie,voeg de tomatenpuree bij, blus met de Banyulwijn of de porto en de wildfond, voeg alle kruiden toe en de bessengelei, laat dit rustig inkoken tot ongeveer de helft, zeef de saus en hou appart. Net voor het opdienen de saus opnieuw opwarmen, bijkruiden en er de ijskoude klontjes boter doorkloppen, dit doet de saus binden, natuurlijk mag je eventueel ook een instant sausbinder gebruiken of wat beurre maniƩ = gelijke hoeveelheid boter en bloem mengen tot een bolletje en laten opstijven in de ijskast, hier stukjes van bij de kokende saus doen tot ze een goede binding heeft. Dien op met aardappelgratin en gevulde appeltjes, zie verder in volgende recepten, smakelijk.
Receptnummer: 12558 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 90 min.
Opmerking:
Je kan het gebraad ook eerst aankorsten in een braadpan op hevig vuur, ik heb een oven die afwisselend grill en warme lucht aanzet dus is het bij niet nodig om vooraf aan te korsten, vind dit wel echt handig en geeft prima resultaat
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept