Nieuws   Zoeken 

Beppie's dichte appeltaart (voor Leny)
Ingredienten: (10 pers.):
Voor het deeg:
300 gr. bloem
6 tl bakpoeder
100 gr. suiker
1 zakje vanillesuiker
1 mespuntje zout
1 eiwit, dooier van het wit scheiden
1/2 eierdooier
1 el melk
150 gr. boter of margarine
Voor de vulling:
1-1/2 kilo appels
1 el water
50-75 gr. suiker
1 tl kaneel
2 el rozijnen
Ong. 6 druppels Rum-aroma
Om te bestrijken:
1/2 eierdooier
1/2 el melk
Bereiding:
De bloem en het bakpoeder mengen en door een zeef doen. In een kom in het midden van het mengsel een kuiltje drukken; de suiker, vanillesuiker, zout, eiwit, 1/2 eierdooier en de melk erin doenen met een deel van de bloem tot een dikke massa verwerken. Daarbovenop leg je de koude in stukjes gesneden boter/margarine, betrooi deze met wat bloem, druk dit alles tot een bal ineen. Als het deeg kleeft zet het dan poosje op een koele plaats. Iets meer dan de helft van het deeg op de niet ingevette bodem van een springvorm uitdrukken en met een vork de bodem op verschillende plaatsen inprikken. Het rooster met de vorm onder in de oven zetten.
De oven al eerder op 170º voorverwarmen en ca. 10 min. bakken.
Voor de vulling:
Gesnipperde appels met het water, 50 gr. suiker, kaneel en de gewassen rozijnen laten wellen. Daarna aflaten koelen en de overige suiker en het aroma erdoor doen. 2/3 deel van het overgebleven deeg uitrollen ter grote van de springvorm. De rest van het deeg wordt verwerkt tot een rol ong. een vinger dik, welke als rand op de voorgebakken en afgekoelde bodem wordt gelegd en zo aangedrukt dat deze ong. 3 cm. hoog wordt. De afgekoelde vulling over de bodem verdelen en het randje omslaan over de vulling. Het omgeslagen randje bestrijken met de met melk geklutste eierdooier. De deeglap wordt er bovenop gelegd en op de zelfde manier bestreken. ook deze bovenkant weer inprikken. Het rooster met de springvorm weer onder in de oven zetten en 20 min. op 170º bakken.
Receptnummer: 2564 | Categorie: Gebak | Soort gerecht: Uitzoeken | bereidingstijd: 30 min. | Meer recepten van: Beppie Soeurt-Bax
Opmerking:
De voorbereiding vergt ook nog enige tijd ong. 20 minuten.
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept