Ingredienten: (4 pers.):
60 gr.boter
1 kg. tomaten (rijp)
1 ui gesnipperd
1 wortel in plakjes
4 e.l. gesneden peterselie
1/2 th.l. thijm
5 peperkorrels, gekneusd
1 blaadje laurier
1/2 liter kruidenbouillon van blokje
1 th.l. zout
35 gr. bloem
1 witte boterham (verkruimeld zonder korst)
2 e.l. melk
150 gr. gehakt
handje vermicelli
1 e.l. slagroom | Bereiding:
in pan 25 gr. boter verwarmen . tomaat, ui, wortel, peterselie, thijm, peperkorrels en laurier op laag vuur ongeveer 5 min. bakken. bouillon en zout toevoegen en 15 minuten zachtjes laten koken. bouillon boven een andere pan zeven, tomatenmengsel goed uitdrukken. in steelpan rest boter smelten, bloem er in 1 keer bij toevoegen en roeren tot de bal van de bodem loslaat. bouillon er in beetjes bij toevoegen en op laag vuur warmhouden. broodkruim in melk weken, door de gehakt doe. op smaak brengen met wat zout, peper en nootmuskaat, kleine balletjes draaien en samen met de vermicelli toevoegen. na ongeveer 10 minuten is de soep klaar. vlak voor opdienen er de slagroom bij doen en niet meer laten koken.en de peterselie er over strooien. |