Ingredienten: (4 pers.):
1 pak rijst (350-400 gram)
aromat (eventueel)
sherry
water
400 gram spitskool/savooiekool/witte kool/groene kool/chinese kool
2 uien
200 gram tauge
kruiden naar smaak
400-500 gram rundergehakt (aub geen half-om-half nemen!!!)
1 eetlepel gembersiroop
2 eetlepels ketjap (zoete)
2 eettlepels honing
2 eetlepels tomatenketchup
naar smaak knoflookpoeder | Bereiding:
Maak van de gembersiroop, ketjap, honing, tomatenketchup en knoflookpoeder een sausje: prak de gehakt erdoorheen om het een beetje in te laten trekken. Zet de romertopf in de wasbak met koud water. Zowel de deksel als de bak moeten onder water staan (zorg in ieder geval dat er water in staat). Snijd dan de groente: de kool in reepjes en de uien in ringen. Wanneer de onderkant van de romertopf 20 minuten geweekt heeft, kan deze uit het water gehaald worden: zet het op een 2x dubbelgevouwen theedoek neer. Doe de groente en het gehakt in de romertopf en roer het geheel door elkaar. Je kunt er nog wat extra kruiden overheen doen, bijv. aromat. Daarna moet het pak rijst erover. Niet erdoorheen roeren! Nu 5 dl vocht bij: 4 dl water en 1 dl sherry. (De verhouding kun je zelf bepalen naar eigen smaak). Dan kan de deksel erop en gaat het geheel nat de koude oven in. Zet de oven op 200 graden (hete lucht oven 180 graden)en 1 uur. Na dit uur de romertopf uit de oven pakken en op de 2x dubbelgevouwen theedoek leggen. Haal de deksel eraf (pas op: hete stoom!) en leg deze NIET op een koude ondergrond (maar bijvoorbeeld even terug in de oven). Roer de rijst door het gerecht en zet het geheel (met deksel) nog een half uur terug. Zorg ervoor dat wanneer je de romertopf uit een warme oven haalt, je deze nooit op een koude ondergrond zet: dan barst hij. |