Indonesisch andijviestamppotje
Ingredienten: (4 pers.):
1200 g geschilde aardappelen
300-400 g gesneden andijvie
100 g gerookt mager spek in reepjes
200 g rundergehakt
stukje (2 cm)verse gember, geschild, in dunne reepjes
4 tenen knoflook, fijngesneden
1-2 el kerrie djawa (of andere kerriesoort)
2-3 dl warme melk (of slagroom aangelengd met water)
boter
peper en zout
half bakje/zakje pijnboompitjes, in de koekenpan geroosterd
handjevol zoute pinda’s
5 el geraspte kokos (zakje)
zonnebloemolie
Bereiding:
Aardappelen gaar koken in water met wat zout en ondertussen de spekjes in een koekenpan in wat boter uitbakken.
Dan de gember erbij en even mee laten fruiten. Dan de knoflook en de kerrie (naar smaak) erbij. Zachtjes laten bakken (knoflook mag niet donker worden anders wordt het bitter) tot het lekker ruikt! Dan het gehakt erbij doen en rul bakken. Eventueel nog wat peper, zout en kerrie toevoegen.
Doe in een schone hete koekenpan een scheutje zonnebloemolie en doe daar de pinda’s in, die je even roostert. Daar gaat dan ook de kokos bij die samen met de pinda’s lichtbruin mag worden. Je kunt hier eventueel wat specerijen doorheen doen die in de Indonesische keuken veel gebruikt worden (laos, ketoembar, komijn) en ook hoort er oorspronkelijk palmsuiker in (te vervangen door bruine suiker) en asem (is zurig en dus eventueel door wat citroensap te vervangen). Ik heb zelf alleen wat zout toegevoegd omdat ik de nodige kruiderijen al in de stamppot gebruik. Het mengsel lijkt een beetje op de Indonesische seroendeng dat bij de rijsttafel gebruikt wordt als bijgerechtje.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze even droogstomen. Stamp ze met een aardappelstamper (niet met de staafmixer!!!!!) mooi fijn en maak er met de warme melk/room een lekkere gladde lichte puree van. Doe hier de rauwe andijvie in handjesvol doorheen.
Voeg dan het spekjes-gehaktmengsel toe er schep het er goed doorheen. Als het geheel nog te stevig is, kun je nog wat warme melk/room erdoor roeren. Ook kun je als je dat lekker vind nog een klontje boter erdoor roeren.
Warm de stamppot goed door, schep de pijnboompitjes erdoor en verdeel over de borden (of zet de pan op tafel).
Doe kokos met pinda’s in een schaaltje en zet dit op tafel.
Receptnummer: 13905 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 45 min.
Opmerking:
Dit is echt een keer een heel ander andijviestamppotje! Wij vonden het heel erg lekker.
Voor een volgende keer misschien ook een stukje kroepoek en wat zoetzuur erbij zetten.
Een soort rijsttafel……….maar dan anders.
Misschien niet een echt snel gerecht, maar we vonden het zo lekker, ik wilde het toch hier vermelden
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl